Τμήματα Ενηλίκων
Τα τμήματα ενηλίκων υποστηρίζουν ενήλικες ηλικίας 22 έως 32 ετών με αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του αυτιστικού φάσματος και έχουν στόχο την απόκτηση τυπικών, ψυχοκοινωνικών και θεμελιωδών επαγγελματικών δεξιοτήτων απαραίτητων για την αυτονομία και την κοινωνική ένταξη. Η παροχή τεχνικής εκπαίδευσης παρέχεται μέσω εξατομικευμένων προγραμμάτων από εξειδικευμένο προσωπικό και άρτια ειδική υλικοτεχνική υποδομή.
Στα εργαστήρια επαγγελματικές κατάρτισης περιλαμβάνονται οι κάτωθι ειδικότητες:
Στόχος του εργαστηρίου είναι η ευαισθητοποίηση των νέων, των οικογενειών τους και της κοινότητας στην προστασία του περιβάλλοντος, με την ανακύκλωση υλικών όπως χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό καπάκι, μπαταρίες και ηλεκτρικές συσκευές και την προώθηση τους
στους κατάλληλους χώρους διαχείρισης των συγκεκριμένων απορριμμάτων.
Οι νέοι/ες στο εργαστήριο βιβλιοδεσίας εκπαιδεύονται στην κατασκευή τετραδίων, μπλοκ σημειώσεων, ημερολογίων , άλμπουμ
φωτογραφιών κλπ και στη βιβλιοδεσία δερματόδετων και πανόδετων βιβλίων διεκπεραιώνοντας παραγγελίες από ιδιώτες και οργανισμούς.
Στόχος της εκπαίδευσης των νέων είναι η εκμάθηση της χρήσης των μηχανημάτων της Γραμματειακής Υποστήριξης και των Η/Υ ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες/δεξιότητες του βοηθού κλητήρα.
Οι νέοι του εργαστηρίου εκπαιδεύονται στη διαδικασία διαχείρισης διαφόρων τύπων υλικών και προϊόντων, που περιλαμβάνει τις φάσεις της καταγραφής των αναγκών, της προμήθειας, της αποθήκευσης και της διανομής των απαραίτητων ειδών για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών τμημάτων και των υπηρεσιών.
Το πρόγραμμα του εργαστηρίου περιλαμβάνει καθημερινά την εκπαίδευση των νέων στη διάθεση των προϊόντων, πουπαρασκευάζονται στο εργαστήριο της Μαγειρικής-Ζαχαροπλαστικής, στην παρασκευή ροφημάτων, στην διεκπεραίωση παραγγελιών, στη διαχείριση χρημάτων και χρόνου και τέλος στην οργάνωση /καθαριότητα του χώρου.
Οι κεραμικές δημιουργίες και η διακόσμησή τους εξελίσσουν και προάγουν τις δεξιότητες των νέων, αυξάνουν την συγκέντρωσή τους και οργανώνουν την προσωπικότητά τους.
Αντικείμενο του εργαστηρίου του κήπου είναι η εκπαίδευση στο χειρισμό και τη χρήση εργαλείων και μηχανημάτων απαραίτητων στις εργασίες κήπου. Η συμμετοχή τους σε δραστηριότητες συντήρησης πράσινου και καλλιέργειας γης βοηθά γενικότερα στην ανάπτυξη των ικανοτήτων και των δεξιοτήτων των εκπαιδευομένων προκειμένου να απασχοληθούν βοηθητικά σε κηποτεχνικές και αγροτικές εργασίες.
Οι νέοι/ες εκπαιδεύονται στην παρασκευή εδεσμάτων γλυκών και αλμύρων με τα οποία τροφοδοτείται η καντίνα του Ιδρύματος και ενίοτε εξυπηρετούν και τις διατροφικές ανάγκες όλων των εκπαιδευομένων.
Αναλαμβάνουν επίσης catering διαφόρων εκδηλώσεων και διεκπεραιώνουν παραγγελίες εξωτερικών συνεργατών όπως: μουσείο Μπενάκη, Σ.Ε.Β.,
COSMOTE, HSBC κ.α.
Οι νέοι εκπαιδεύονται στη διαδικασία εκτύπωσης με τη μέθοδο χειροκίνητης μεταξοτυπίας σε διαφορετικές επιφάνειες και υλικά (χαρτί ξύλο πλαστικό ύφασμα) παράγοντας προϊόντα χρηστικά ή/και διακοσμητικά με πολύ φαντασία και καλλιτεχνική διάθεση.
Η εκπαίδευση των νέων στο συγκεκριμένο αντικείμενο, επιτυγχάνεται μέσω της παραγωγής ξύλινων αντικειμένων – που αποτελούν παραγγελίες εξωτερικών συνεργατών- και της δημιουργίας ή της επισκευής του ξύλινου εξοπλισμού του ιδρύματος.
Η εκπαίδευση νέων στις δραστηριότητες του εργαστηρίου περιλαμβάνει τις διαδικασίες διαχείρισης (διαλογή, πλύσιμο, στέγνωμα, σιδέρωμα, διανομή) των διαφόρων ειδών ιματισμού, του Ιδρύματος και εξωτερικών συνεργατών π.χ. κομμωτήρια.
Η εκπαίδευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο εστιάζει αρχικά, στην εξυπηρέτηση των προσωπικών αναγκών των νέων όπως π.χ το ράψιμο κουμπιού ή στριφώματος και εξελίσσεται στη δημιουργία απλών και σύνθετων κατασκευών (μαξιλάρια-ποδιές -φουλάρια κλπ).
Η επαγγελματική κατάρτιση και η πρακτική άσκηση των νέων αφορά σε εργασίες πρόληψης φθορών και συντήρησης κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να αποκτήσουν τις ανάλογες εργασιακές και κοινωνικές δεξιότητες ως βοηθοί συντηρητών.
Η εκπαίδευση εστιάζει στην εκμάθηση εκτύπωσης εντύπων διαφόρων ειδών (μπλοκ αποδείξεων, τιμολογίων, προσκλητηρίων κ.ά.) που αφενός μεν καλύπτουν τις ανάγκες του «Θεοτόκος» και αφετέρου προκύπτουν από συνεργασίες με την κοινότητα.
Στα πλαίσια της εκμάθησης τυποποιημένων επαναλαμβανόμενων εργασιακών δεξιοτήτων, στο εργαστήριο κατασκευάζονται επίκαιρα και πρωτότυπα διακοσμητικά και είδη δώρων, όπως γούρια και λαμπάδες, ξυλόγλυπτα αντικείμενα, επιχειρησιακά δώρα,κοσμήματα από φυσικά υλικά, ημιπολύτιμους λίθους καθώς επίσης χειροποίητες μπομπονιέρες γάμου και βάφτισης. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα συναρμολόγησης και τυποποίησης συγκεκριμένων αντικειμένων.
Η ομάδα του εργαστηρίου της Υφαντικής παράγει χειροποίητα παραδοσιακά υφαντά διαφόρων ειδών. Η ποικιλία των προϊόντων, των χρωμάτων και των υλικών δίνουν την δυνατότητα στους νέες/ους του εργαστηρίου να δημιουργήσουν ασκώντας παράλληλα τις πρακτικές τους δεξιότητες στους αργαλειούς
Το Εργαστήριο Ψηφιακών Μέσων σχεδιάζει και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λιθογραφίας – Τυπογραφίας εκτυπώνει ενημερωτικά/ διαφημιστικά έντυπα, εταιρικές ταυτότητες (φάκελοι, επιστολόχαρτα, επαγγελματικές και προσωπικές κάρτες), μπλοκ αποδείξεων, τιμολόγια και πάσης φύσεως άλλα έντυπα.
Επίσης, αναλαμβάνει τον πρωτότυπο σχεδιασμό και την εκτύπωση αφισών με διάσταση έως 35×50, εορταστικών και εποχικών καρτών, προσκλητηρίων γάμου και βάφτισης με εικόνες που προέρχονται είτε από ψηφιακές συνθέσεις ή ζωγραφιές των εξυπηρετούμενων του «Θεοτόκος», είτε επιλέγονται από τους ίδιους ενδιαφερόμενους/ πελάτες.
Το 3D Printing απασχολεί τους εκπαιδευόμενους του τμήματος των Ψηφιακών Μέσων με σκοπό να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με αυτήν την πρωτοποριακή μέθοδο εκτύπωσης.
Στόχος του τμήματος είναι να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για τον χειρισμό των αντίστοιχων προγραμμάτων τρισδιάστατου σχεδιασμού (3D modeling, 3D sculpturing, 3D scanning).
Μέσω αυτών των προγραμμάτων θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τη δημιουργική τους έκφραση στο τρισδιάστατο περιβάλλον, και να υλοποιήσουν ποικίλες εργασίες μέσω της τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Σε συνεργασία με άλλα εργαστήρια του ιδρύματος (π.χ. κεραμικής, ξυλουργείου, βιβλιοδεσίας, υφαντικής, τυποποίησης κ.α.) δίνεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν ποικίλα projects που απαιτούν τη χρήση των υλικών και των γνώσεων των αντίστοιχων εργαστηρίων.
Ο απώτερος σκοπός είναι η παραγωγή προϊόντων προς πώληση σε bazaar, σε μελλοντικό e-shop του ιδρύματος και εν δυνάμει σε online καταστήματα και πλατφόρμες.