Πρωτοπορούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτισμό, το ΠΑΔΑ, ο Δήμος Φυλής και το Ίδρυμα Θεοτόκος
Η ημερίδα “Φωτεινό Φάσμα και Συμπερίληψη: Επιστημονική Γνώση για Μια Κοινωνία Χωρίς Αποκλεισμούς – Η περίπτωση του Αυτισμού” που διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Εργαστήριο Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας, της Σχολής Δημόσιας Υγείας ΠΑΔΑ, με Διευθυντή τον Αν. Καθηγητή Ιωάννη Κουμπούρο, σε συνεργασία με το Ι.Π.Α.Π. ΘΕΟΤΟΚΟΣ στο Δήμο Φυλής άφησε ισχυρό αποτύπωμα στον αγώνα για την κοινωνική συμπερίληψη των ατόμων με αυτισμό.
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 30/11 στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων παρουσιάστηκαν τρεις εμβληματικές και καινοτόμες σε ευρωπαϊκό επίπεδο δράσεις που έχουν αναληφθεί μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων και στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών τους, όπως το Autism Living Lab, Έξυπνη πλατφόρμα και Διεπιστημονική Ομάδα για την Ανίχνευση του Αυτισμού στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία και Autism Open Data:
- Autism Living Lab στο Δήμο Φυλής: Η σύσταση του Autism Living Lab από το Ερευνητικό Εργαστήριο στη Δημόσια Υγεία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Φυλής αντιπροσωπεύει ένα μοναδικό βήμα προς την ανάπτυξη καινοτομιών για την υποστήριξη των ατόμων με αυτισμό και των οικογενειών και φροντιστών τους. Ειδικότερα, στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει, το Πανεπιστήμιο και ο Δήμος Φυλής, προγραμματίζουν τη δημιουργία του Autism Living Lab, του πρώτου στο είδος του κέντρου στην Ευρώπη. Πρόκειται για έναν χώρο που θα δημιουργηθεί στο Δήμο Φυλής και θα προσομοιάζει σε κανονικό σπίτι με όλα τα δωμάτια, και στο χώρο αυτό θα συνεργάζονται ασθενείς, οι οικογένειές τους και όλες οι ειδικότητες επιστημόνων-ερευνητών, με σκοπό να παράγουν καινοτομίες και λύσεις που θα μπορούν να υιοθετηθούν και να εφαρμοσθούν στο φυσικό περιβάλλον των ατόμων με αυτισμό, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους.
- Έξυπνη πλατφόρμα και Διεπιστημονική Ομάδα για την Ανίχνευση του Αυτισμού στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στο Δήμο Φυλής: Η ανάπτυξη μιας κατάλληλης πλατφόρμας και η σύσταση διεπιστημονικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει ως στόχο την έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων του αυτισμού σε παιδιά σε πρώιμη ηλικία στον Δήμο Φυλής. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως μια τέτοια δράση πραγματοποιείται για πρώτη φορά σε έναν ολόκληρο Δήμο.
- Autism Open Data: Μία ακόμη πρωτοποριακή δράση, πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται σε ευρωπαϊκό επίσης επίπεδο, είναι η δημιουργία της πρώτης πλατφόρμας για τον αυτισμό, με τη συνεργασία του ερευνητικού Εργαστηρίου Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία (DigInHealth) του Πανεπιστημίου, του Ιδρύματος “Θεοτόκος” και του Δήμου Φυλής. Πρόκειται για μία βάση δεδομένων όπου θα συλλέγονται σημαντικά ανώνυμα δεδομένα για τον αυτισμό, στα οποία θα έχουν πρόσβαση επιστήμονες από όλο τον κόσμο και θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν για μελέτη, έρευνα και για ανάπτυξη θεραπειών.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Φυλής κ. Χρήστος Παππούς, ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής κ. Ευάγγελος Λιάκος, ο Αρχιμανδρίτης π. Τίτος Χρήστου, Αρχιερατικός Επίτροπος Φυλής και Αχαρνών, και ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης.
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η αγαστή και πολύπλευρη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, υπογραμμίζοντας ότι έλαβε την πρωτοβουλία να συνεργαστεί με το ΠΑΔΑ για τον αυτισμό, έπειτα από συζήτηση που είχε με οικογένειες που έχουν παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού.
Εμβληματική χαρακτήρισε τη συνεργασία του Πανεπιστημίου με το Δήμο Φυλής ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Καινοτομίας και Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, καθηγητής Πέτρος Καλαντώνης, όπου όπως υπογράμμισε ο Αντιπρύτανης στο χαιρετισμό του “ο Δήμος Φυλής και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής πλέον έχουν κοινή πορεία”. Ο Αρχιερατικός Επίτροπος Φυλής και Αχαρνών, Αρχιμανδρίτης π. Τίτος Χρήστου και ο Βουλευτής Δυτικής Αττικής Ευάγγελος Λιάκος, εξέφρασαν την ελπίδα η προσπάθεια που ξεκινά να φέρει σημαντικά αποτελέσματα στον τομέα της συμπερίληψης των ατόμων με αυτισμό.
Συντονιστές της εκδήλωσης ήταν ο Ιωάννης Κουμπούρος, Αν. Καθηγητής Πληροφορικής της Υγείας, Διευθυντής του “Ερευνητικού Εργαστηρίου Ψηφιακών Καινοτομιών στη Δημόσια Υγεία – DigInHealth”, του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας ΠΑΔΑ, ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Παιδοψυχίατρος, Επιστημονικός Διευθυντής του ΙΠΑΠ “Θεοτόκος” και η Αναστασία Μπαρμπούνη, Παιδίατρος, Καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας ΠΑΔΑ και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημόσιας Υγείας.
Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ανάγκη για σημαντικές πρωτοβουλίες προς μια κοινωνία συμπερίληψης και παρουσίασαν τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα στο χώρο.
Από τους ομιλητές, ο Αναπληρωτής Δήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Φυλής, Γιώργος Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στη δημιουργία Κοινοτήτων χωρίς αποκλεισμούς και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η δημιουργία στο Δήμο Φυλής, Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά με αυτισμό.
Τις ευρωπαϊκές καινοτομίες που προγραμματίζουν οι τρεις φορείς ανακοίνωσε ο Ιωάννης Κουμπούρος, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στις νέες τεχνολογίες στον αυτισμό, ενώ στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος υπό το πρίσμα της Δημόσιας Υγείας αναφέρθηκε η Καθηγήτρια Αναστασία Μπαρμπούνη.
Στις σύγχρονες προκλήσεις στην αξιολόγηση και στοχοθεσία αναφέρθηκε η Νεκταρία Σηφάκη, Εργοθεραπεύτρια (ΙΠΑΠ “Θεοτόκος”), ενώ στην πρώιμη παρέμβαση αναφέρθηκαν η Μιρέλλα Γιαννακοπούλου, Ψυχοπαιδαγωγός-Ειδική Παιδαγωγός (ΙΠΑΠ “Θεοτόκος”) και η Αφροδίτη Κορογιαννάκη, Αναπτυξιακή Ψυχολόγος και Συστημική Θεραπεύτρια Οικογένειας (ΙΠΑΠ “Θεοτόκος”). Τέλος, στις προσαρμοσμένες υπηρεσίες και προγράμματα για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού αναφέρθηκε η Καίτη Κατσούδα, Προϊσταμένη ΚΕΠΠ – ΕΡΓΑΞΙΑ ΘΕΟΤΟΚΟΣ, Πρόεδρος της ΕΛΕΤΥΠΕ και μέλος του Δ.Σ. της EUSE (ΙΠΑΠ “Θεοτόκος”).
Βίντεο:
Χαιρετισμός Χρήστου Παππού
Χαιρετισμός Τίτου Χρήστου
Χαιρετισμός Ευάγγελου Λιάκου
Χαιρετισμός Πέτρου Καλαντώνη
Τοποθέτηση Γιώργου Αντωνόπουλου
Πηγή αναδημοσίευσης Πανεπιστήμιο ΠΑΔΑ: https://dialogoi.uniwa.gr/university/