Ίδρυμα Η Θεοτόκος Η πολύπλευρη προσφορά του ιδρύματος στα παιδιά με αυτισμό και νοητικές διαταραχές
Αναδημοσίευση άρθρου:
*Γράφει ο Ιωάννης Παπακωνσταντίνου, Παιδοψυχίατρος και Διευθυντής του Ιδρύματος Προστασίας Παιδιών και Νέων με Αναπτυξιακές Διαταραχές «Η Θεοτόκος»
Σκοπός των υπηρεσιών, είναι η κοινωνική ένταξη τόσο στον χώρο του σχολείου όσο και ευρύτερα στην κοινωνία και η ομαλή αλληλεπίδραση των ωφελούμενων με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους. (όπως για παράδειγμα τα προγράμματα της πρώιμης παρέμβασης και την ένταξη των παιδιών στις δομές του Υπ. Παιδείας, την υποστηριζόμενη εργασία σε νέους ενήλικες κα).
Το ίδρυμα παρέχει πολύπλευρες υπηρεσίες διάγνωσης, αξιολόγησης καθώς και δημιουργίας ατομικών προγραμμάτων αποκατάστασης, υλοποίησης, παρακολούθησης και επίτευξης των στόχων, τα οποία απευθύνονται στον ανωτέρω πληθυσμό και γι’ αυτό το σκοπό.
Για να αποκτήσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα των διαταραχών που διαχειρίζεται το ίδρυμα, μπορούμε να δούμε μερικά από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της κάθε διαταραχής.
Οι ανωτέρω αναπτυξιακές διαταραχές, εκτός από τα «πυρηνικά» χαρακτηριστικά τους, συχνά συνυπάρχουν με άλλα προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) προσεγγίζει την αναπηρία και τις χρόνιες παθήσεις ως απόρροια τόσο βιοϊατρικών, όσο και κοινωνικών συντελεστών. Το βιοψυχοκοινωνικό μοντέλο αναγνωρίζει ένα ευρύ φάσμα παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και εν δυνάμει να οδηγούν σε μορφές αναπηρίας. Η σημασία της Διεθνούς Ταξινόμησης της Λειτουργικότητας, Αναπηρίας και Υγείας (I.C.F.), έγκειται στο γεγονός ότι η υγεία δεν ορίζεται ως η πλήρης απουσία ασθένειας, αλλά ως μία κατάσταση καλής σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας.
Το Ίδρυμά υιοθέτησε την προσέγγιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) για την ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας, τη χρόνια πάθηση και την αναπηρία. Θέτει ως πρωταρχικό στόχο την καθολική εφαρμογή της αποκατάστασης, τόσο στο ίδιο το άτομο, όσο και στο στενό και ευρύτερο περιβάλλον του. Οι υπηρεσίες προσαρμόζονται στο κάθε άτομο εξατομικευμένα και επικεντρώνονται στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα. Χαρακτηρίζονται από τη συνοχή, τη διαφάνεια και τη συμμετοχή. Κύριο στόχο αποτελεί η σφαιρική βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Τα άτομα με Νοητικές Αναπτυξιακές Διαταραχές (Ν.Α.Δ.) και Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Δ.), όπως και οι υπόλοιποι με χρόνιες παθήσεις ή αναπηρίες, θα πρέπει να υποστηρίζονται εφ΄όρου ζωής, μέσω υπηρεσιών οι οποίες είναι ευέλικτες ανάλογα με τη βαρύτητα της διαταραχής, την ηλικία και τη γενική κατάσταση της υγείας τους ενώ το περιβάλλον ζωής τους (οικογενειακό, κοινωνικό, θεσμικό, τεχνολογικό κ.ά.) θα πρέπει να διευκολύνει ενεργά τη βελτίωση της λειτουργικότητας τους και να μειώνει τα εμπόδια που πολύ συχνά προκαλεί.
Αναδημοσίευση άρθρου από το: ygeiamou.gr